De staalindustrie in een Chinese stad komt stil te liggen zodat de miljoenen bezoekers van een tuin- en bloemenbeurs van schone luchten kunnen genieten.

Een blauwe hemel is een weinig gezien fenomeen in China, waar de vervuiling in industriesteden de lucht meestal aan het oog onttrekt. Zo ook in Tangshan, een grauwe stad die vooral bekend staat om haar staalindustrie.

Tien procent van het in China geproduceerde staal komt uit deze stad, op jaarbasis net zoveel als de totale productie in de VS. Kolen en ijzererts zitten in grote voorraden in de grond, rondom deze stad die 180 kilometer ten oosten van Peking ligt.

Floriade van China

Vanaf volgende maand komt daar een nieuwe claim to fame bij: de Tangshan International Horticulture Exhibition 2016. Zeg maar de Floriade van China.

Tien miljoen mensen worden verwacht op de expo tussen april en oktober. De beurs, die elk jaar in een andere stad wordt gehouden, is trouwens aangelegd in een gebied dat door mijnbouw verzakt is, in een poging om het land weer bruikbaar te maken.

Helft minder staal

Maar de beurs betekent wel een flinke domper voor de staalindustrie. Die moet namelijk stukken minder produceren tussen april en september, om te zorgen dat de hemel boven Tangshan helder blijft. De productie van verschillende fabrieken gaat met de helft omlaag, schrijft de Financial Times.

China heeft overigens te stellen met een enorm overschot aan staal en gaat in de komende jaren miljoenen werknemers ontslaan en de productie terugbrengen.

Prijs voor staal schiet omhoog

Deze week leidde de opdoemende tuinbeurs tot een stijging in de staalprijs van 20 procent, een toename die records brak. De vraag neemt toe in aanloop naar de halvering.

Staalfabrieken kopen in een normaal jaar hun erts vroeg in, om de bouw in de lente van materiaal te kunnen voorzien. Maar dit jaar, aanvankelijk anticiperend op een globaal krimpende vraag naar staal, moet de productie van een half jaar in een paar weken door de fabrieken gejaagd worden.

De lokale overheid in Tangshan doet er alles aan om de fabrieken nu zo hard mogelijk te laten draaien, zodat de halvering in productie niet te hard aankomt.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl